Hamileliğimi öğrendikten sonra, hamile ve doğum yapan arkadaşlarımdan sürekli gelen “vitamin kullanıyor musun, ne zaman vitamin kullanmaya başlayacaksın?“ sorularına şaşkın gözlerle bakmayı bırakıp, doktoruma “ben ne zaman vitamin kullanacağım“ diye sordum, “Şimdilik sadece folik asit hapına devam etmeni istiyorum, 16. haftadan sonra bazı takviyeler yapacağız“ dedi. Bu süre içinde Türkiye’de hamilelerin en çok, en sık kullandığı vitamin markalarını doktorumdan ve anne olan arkadaşlarımdan not aldım. Gerçekten de herkes aynı vitamin markalarını kullanıyormuş…
6 haftalık hamileyken araştırmacı ruhum beni ele geçirdi, belki biraz da ilaç sektöründe çalışıyor olmam beni araştırmaya itmiştir, zaten normal hayatımda ilaç kullanmayı hiç sevmem hatta kullanmam, haydi dedim madem ilerleyen haftalarda vitamin içeceğim şu not aldığım Türkiye’de en çok kullanılan vitaminlerin prospektüslerini biraz inceleyeyim… İncelemez olaydım!! O günden sonra tam tamına 15 tam gün vitamin araştırdım. Sanırım artık dünyada satılan tüm vitamin markalarının prospektüslerini ezberlemişimdir :) Gerçekten! En son Top 5’e kalan vitamin markalarımın listesini çıkarttım, hepsinin çıktılarını aldım, yazdım, çizdim, karşılaştırdım. Bu sırada eşim bana korku ve merak dolu gözlerle bakıyordu, “Bakma bana öyle, bana ne insanlar senelerdir aynı markaları içiyorsa ve bir şey olmuyorsa! Ben bu işin içindeyim, araştırmadan hiçbir ilacı içemem ben!” cevabımı kendisine verdim hemen tabi ki… Bu arada 11. haftada yaptırdığım kan testinde, klasik çalışan kadın sendromu yani D vitamini eksikliğim çıktı. Doktorum bana piyasada en çok bilinen kalsiyum ve D vitaminini yazdı, gittim eczaneden aldım ama vitamini gözüm tutmadı. Neden mi? İlaçların içeriğini ve en önemlisi diğer içindekiler, yardımcı maddeler kısmını çok ciddi bir şekilde okurum, incelerim. Benim gibi şeker düşmanı bir insanın o vitaminin içinde yer alan tatlandırıcıları içmesi asla mümkün değildi! Hemen telefona sarıldım, doktorumu aradım ve “bana hiçbir güç bu tarz vitaminleri içiremez, içmeyeceğim baştan söyleyeyim” dedim ve içmedim. Boyar maddeler, yardımcı maddeler olarak yazan maddeler benim için vitaminin içeriğinden çok daha önemli. Prospektüslere ufacık yazılarla yazılan bu maddeler, yabancı ilaçların prospektüsünde “other ingredients” olarak geçen bu kısımlar ciddi olarak incelenmeli diye düşünüyorum.
Türkiye’de en çok tüketilen vitamin markalarının isimlerini burada vermeyeceğim ancak, Türkiye’de hamilelik döneminde en çok kullanılan, en iyi olarak bilinen vitaminlerin içeriklerinden bahsedeceğim. Aşağıda Türkiye’de önerilen ve kullanılan hamilelik vitaminleri yani orijinal ismiyle PRENATAL vitaminlerin en çok kullandığı yardımcı maddeleri, boyar maddeleri bulacaksınız. Bu maddeleri o vitamin hapınızla birlikte yuttuğunuzu biliyor muydunuz? Yutuyorsunuz ama bu ürünleri tanıyor musunuz ya da hayatınızda hiç bu isimleri duydunuz mu? Kinolin Sarısı, İndigokarmin, Eritrosin, Titandioksit, Laktoz monohidrat, mannitol , etilselüloz sulu dispersiyonu, makrogol, jelatin, mikrokristalin selüloz, etilselüloz, sodyum nişasta glikolat, magnezyum stearat, poviden, povidon, absolü alkol, saf su, hidroksipropilmetilselüloz, talk, titanyum dioksit, demir oksit sarı, Mikrokristalin Selüloz, kroskarmelloz sodyum, stearik asit, magnesium stearat, silikon dioksit, Microcrystalline Cellulose, Vegetable Cellulose, Vegetable Stearic Acid, Grapeskin, Vegetable Glycerin, Vegetable Magnesium Stearate…
Türkiye’de en çok kullanılan bu hamilelik – prenatal multivitaminlerin çoğu yerli ilaç firmalarına ait olduğu için sadece Türkiye’de satılıyor, bu tamam ancak Türkiye’de en çok kullanılan yabancı firmalara ait olan multivitaminler kendi ülkelerinde ilk tercih edilen vitaminler arasında yer almıyor. Neden acaba? Vitaminleri detaylı araştırdıktan sonra kullanmak için bulduğum markalar da sadece Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerinde satılıyor. Neden sizce? Bence içerikleri çok doğal da o yüzden… Benim gibi bu en hassas ve özen gereken dönemde ne yutacağını bilmek isteyen hamileler için okuduğum, not aldığım ve benim için önemli olan kritik noktaları bu yazımda özetlemeye çalışacağım. Benim Prenatal Vitamin seçimimde kriterlerim şunlardı; organik ve doğal olacak, sentetik olmayacak, sadece bitkilerden-sebzelerden üretilecek, mısır, GDO – GMO, soya, şeker, tatlandırıcı, stearik asit, boyar madde, talk içermeyecek! Maalesef Türkiye’de hatta Avrupa’da doğal, organik içerikli prenatal yani hamilelik döneminde kullanılan multivitamin yok.
Tüm bu aradığım özellikler Amerika’da en çok kullanılan, çoğu kaynağa göre en iyi ilk 5 içerisinde yer alan prenatal vitaminlerde var. Bu vitaminler ülkemizde olmadığından dolayı vitaminlerin isimlerini paylaşmak istiyorum. En azından kullandığınız vitaminlerle karşılaştırıp, farkı siz de görebilirsiniz. İşte benim Top 5 Prenatal Multivitamin markam; Vitamin Code RAW Prenatal : Tüm sertifikaları ve doğal içeriği olmasına rağmen vitamin-mineral haricinde çok fazla sebze, meyve, tohum içerdiğinden ve “other ingredients” kısmında soya içerdiğinden dolayı ben bu markayı tercih etmedim. Rainbow Light Organic Prenatal: İçeriğinde yer alan organik sebze ve meyveleri ilk gördüğümde tamam aradığımı buldum demiştim!!! Ama detaylı incelediğim zaman içeriğinde yine sebze olduğunu gördüm ve bazı piyasada olan serilerinde Amerikan ginsengi içerdiğini gördüm. Amerikan ginsenginin embriyo üzerine etkilerinden dolayı hamilelikte kullanımı önerilmediğinden dolayı ürünü almak istemedim. Garden of Life My Kind Organics Prenatal: Bu ürünü gördüğümde de organik içeriğinden ve USDA organik sertifikalarından dolayı ürüne bayılmıştım…yine içeriğinde yoğun bulunan sebzelerden ve “other ingredients” kısmının geniş olmasından dolayı üründen vazgeçtim. New Chapter Perfect Prenatal: “Other ingredients” bölümünde soya ve daha bir çok madde var. Yine sebze içeriği çok fazla. Megafood Baby and Me Herb Free California Blend: İşte sonunda benim tercihim! İçeriğinde yer alan tüm vitaminler California’nın yerel çiftçilerinden alınan organik bitkilerden, sebzelerden elde edilmiş vitaminler ve en güzeli içinde hiç sebze yok yani “Herb Free “… Diğer içindekiler yani “other ingredients” bölümü ise sadece 3 kelimeden oluşuyor; Plant Cellulose, Vegetable Lubricant, Silica :) Sertifikaları da harika; Non – GMO Project, Farm fresh, Vegetarian, Soy free, Tested Pesticide Free, Certified Gluten Free, Dairy Free, Kosher. İşte Bu! Sonunda aradığımı buldum:)
Multivitamin kullanımını, içeriğinde vücutta biriken A, D, E, K vitaminleri olduğundan dolayı, benim doktorum 2 günde 1 alınmalı şeklinde öneriyor. Benim aldığım multivitamin günde 2 kapsül şeklinde kullanıma önerildiği için, her gün 1 kapsül olarak alıyorum. Yani doktorumun dediği şekilde, önerilen günlük dozu yarısına indiriyorum. Megafood Baby and Me Herb Free CA Blend Prenatal Multivitamine başlayalı 1 hafta oldu, sabahın saat 6’sında aç karnına içiyor olmama rağmen, mideme de hiç dokunmadı.
Hamilelikte en çok kullanılan balık yağı yani Omega-3 DHA kapsüllerine gelirsek; benim alerjik bir bünyem olduğundan dolayı alerji doktorum çocukluğumdan beri bana balık yağı kullanımını önermemektedir. Çünkü balık yağı alerjileri tetiklemekteymiş. Şu an 16. hafta içerisindeyiz ve jinekoloğum da Omega-3 DHA takviyesi istemiyorum dedi. Hamileler hamilelikte balık tüketiminde bu kadar titizlenirken, balık yağı içmek zaten ne kadar mantıklı ben onu da merak ediyorum… Balık tüketmediğimden dolayı, bebeğe destek olması için VEGAN OMEGA 3 kapsülleri almak istedim. Tabi ki yine Türkiye’de vegan omega 3 bulamadım. Sonunda Amerika’da satılan ve balık yağı ile aynı Omega-3 DHA seviyesine sahip olan ancak okyanus alglerinden elde edilen, içeriğinde hiçbir hayvansal madde içermeyen bir Vegan Omega 3 kapsülü bulup aldım; Deva Vegan Omega-3 DHA. Deva Omega 3 balık yağlarını Türkiye’de dağıtan dağıtıcıya ulaştım, maalesef Vegan Omega 3 leri Türkiye’ye getirmiyoruz dedi. Ben ürünü Amerika’dan temin ettim ancak şimdilik 16. haftamda olduğumdan dolayı kullanmıyorum, ilerleyen haftalarda doktoruma danışıp kullanacağım.
Anneme sordum, sana hamileyken hiç vitamin kullanmadım sadece düzgün beslendim dedi. Gerçekten bu vitaminleri içiyoruz ama eskiden vitamin yokken insanlar nasıl yaşıyormuş, sağlıklı çocukları oluyormuş acaba? Doktorlara bu soruları sorduğumuzda eskiden sakat doğumlar, erken ölümler çok fazlaydı olarak verdiği klasik cevabı gerçekten eskiden vitamin kullanılmadığı için mi? Bilmiyorum… Tabi ki ben doktor değilim, en iyisini doktorunuz ve kendiniz bilirsiniz ama bu vücut benim ve bu yazdıklarım benim düşüncelerim, kararlarım. Herkes seçimlerinde özgürdür. Benim tek tavsiyem; ne yuttuğunuzu merak edin, okuyun, araştırın.
Konuyla ilgili bir diğer yazım;
http://www.annetavsan.com/2014/12/prenatal-vitamin-meselesi/
Elele dergisi tüm yazılar için
Yorum Yok