Hamilelik

Prenatal Vitamin Meselesi

2 Aralık 2014

Babamdan bana geçen en güzel huylardan biri de her ürünün etiketini okumaktır. Küçükken babamla birlikte saatlerce alışveriş yapardık ve bana her zaman yediğim, içtiğin şeyin içeriğini ve son kullanma tarihini okumam gerektiğini öğretirdi.

Bilinçli bir kadın olarak, evimiz içerisinde ‘bebek’ ve ‘acaba’ kelimeleri birlikte geçmeye başladığı an ( 1 haziran 2014 yürüyüş yaparken ilk kez bebek hakkında ciddi bir konuşma yapmıştık) hemen sevgili jinekoloğumdan randevu aldık ve sevgilimle birlikte 7 Haziran cumartesi günü kendisiyle görüşmeye gittik. Doktorum benim 3 yaşından beri profesyonel olarak spor yaptığımı, her zaman sağlıklı beslendiğimi, sigara-alkol kullanmadığımı, zayıf olduğumu bildiğinden dolayı beslenme vs konularında hiçbir önerisi olmadı. Zaten benim için sağlıklı beslenmek bir hayat şeklidir, rejim vs. derdim yoktur, hayatımda rejim yapmadım, sadece evime paketli ürün – içeriğinde ne yazdığını anlamadığım ürün sokmam ve düzenli olarak spor yaparım, bir de hiperaktifimdir yerimde duramam:) zaten bence hareket etmek, düzenli ve sağlıklı yiyecekler tüketmek, kendi vücudunu tanımak, yediklerimizde dengeyi sağlamayı bilmek hepsi birbirine bağlı… Bu durumda doktorumun bana tek önerisi ‘ Elif hemen Folidoce isimli folik asit hapına başla ve siz ikiniz iyice karar verdiğiniz zaman korunmadan sevişin çocuklar’ oldu. Ayrıca bir kaç tane de test istedi. 7 haziran gününden bir hafta sonra doktorumun istediği hamilelik öncesi testler olan Kızamıkçık=Rubella, Hepatit, Toxoplasma ve bir kaç virusa kanımda bakıldı. Sonuçlarda her şey olması gerektiği gibi çıktı. Zaten Mart ayında Unimed polikliniğinin detaylı check up ını yaptırtmıştım, tiroidden vitamin – mineral değerlerime kadar bakılmıştı, çok şükür tüm değerlerim normaldi.

Folik asit değerlerimin normal olduğunu bildiğimden dolayı yavaş yavaş Folik asit hapım beni sinir etmeye başladı çünkü sağlıklıydım ve yabancı bir madde kullanmak istemiyordum ! İlaç sektöründe çalıştığımdan dolayı da sanırım bu konularda daha hassasım. Çok ilaç kullanmam, kullanmam gerektiğinde de gerçekten gerekli mi yoksa ticari mi diye sürekli kendime sorarım. İkna olmazsam doktor ne derse desin ilacı içmem. Neyse başladım gerçekten bu Folik Asit gerekli mi vs. diye araştırmaya… Bu sırada bana net bir cevap verir umuduyla anne blogger sitelerini araştırdım, aradığımı bulamadım. Anneme bana hamileyken folik asit kullanıp kullanmadığını da sordum. Doktor bir kaç vitamin vermişti ama neydi hatırlamıyorum dedi ( içimden iyi ki ben yazıyorum ileride çocuğum açar buradan okur dedim ) Annemden Folik asit kullanmadım diye bir cevap alsaydım bu vitamin alma işinin gereksiz olduğuna kendimi inandıracaktım sanırım :) Yaptığım araştırmalar sonucunda bu vitaminin gerçekten gerekli olduğuna inandım dolayısıyla şu an tam tamına 5 aydır folik asit hapı kullanıyorum. Her şeyi araştırmayı çok seven bir meraklı olduğumdan dolayı yabancı sitelerde bu folik asit haplarını araştırmaya devam ettim ve Prenatal Vitamin denilen bir şey olduğunu öğrendim. Araştırdım, araştırdım, günlerce, haftalarca araştırdım. Evet sapık gibi kendimi bu işe adadım:))) Neden mi? Çünkü doğum yapan arkadaşlarımın ağzını yokladım, hepsi neredeyse aynı vitaminleri kullanmışlar, o vitaminleri inceledim ve Türkiye’de insanların hamilelik döneminde en çok kullandığı vitamin markalarının içeriklerini hiç beğenmedim. Kullandığım Folidoce un içerik kısmında olan ‘diğer içerdikleri’ kısmından da hiç hoşlanmadım. Hepsi kimyasal içerikli, sentetik ürünler ve bence vücuda faydasından çok zararı var. Bir diğer ilginç konu ise en iyi markaların sadece Amerika’da olması ve Türkiye’de kullanılan vitamin markalarının dünyada yaygın olarak kullanılmaması… Organik, %100 doğal sadece bitki ve mayalardan elde edilen, soya içermeyen, GDOsuz, soya içermeyen!, sitrik asit, stearik asit! ve türevlerini içermeyen, silikonsuz, boya maddesi olmayan, GMP yani iyi üretim standartlarına sahip bir vitamin markası Türkiye’de yok!! Peki bu benim pes etmeme sebep mi? Hayııııır! Ayrıca önemli bir konu daha vardı; benim gibi alerjik bünyeli insanların balık yağı kullanması yasak! Çünkü balık yağı alerjik rahatsızlıkların artmasına sebep oluyor. Bu sebeple hamilelikte alınması gereken DHA ihtiyacımı vegan yani Algae Omega 3 – Alglerden elde edilen omega 3 ile karşılamam gerekecek ama Türkiye’ de maalesef böyle bir ürün de yok… Bunları araştırırken bir yandan kendi kendime bunları iyi ki şimdiden inceliyorum dedim, hamilelik heyecanı ile birlikte bir de bunlarla uğraşmak istemem…

İlk olarak Amerika’nın en iyi prenatal vitamin markalarını buldum, Amerika’nın en ünlü bebek sitelerinin forumlarını günlerde okudum, AmericanPregnancy sitesini sanırım ezberledim:) ve sonunda kafamda en iyi doğal prenatal vitamin markaları belirmeye başladı. Aşağıda hepsini sizlerle paylaşacağım. Aslında bu en basit kısmıydı, zor olan ise hangisini seçeceğimdi çünkü hepsi birbirinden iyiydi :) Başladım hepsinin içeriğini kıyaslamaya, onları kıyaslarken de bir çok faydalı bilgi öğrendim.

Realfood Organic Prenatal
NewChapter Prenatal
Garden of life organic prenatal
Rainbow Light Organic Prenatal
Megafood Baby and Me Herb Free
Deva algea omega 3
Nordic Natural algea omega 3

 

Benim tercihim HERB FREE seçeneğini sunduğundan ve organik sebze-meyvelerden üretildiğinden dolayı MEGAFOOD BABY AND ME HERB FREE CA BLEND oldu. Ekstra sebze-meyve içerikleri sizi rahatsız etmiyorsa Megafood baby and me ürününü de tercih edebilirsiniz.

Ben Herb Free takıntım olmasaydı kesinlikle Realfood Organic Prenatal ürününü denerdim.

Bu konula ilgili Elele.com.tr yazım

http://www.elele.com.tr/blog/anne-tavsan/hamilelikte-vitamin-secimi-BlogDetay-493

  • Mehmet İmançer
    08:29'de 10 Ağustos 2015

    İyi günler,

    Eşim hamile kaldığında New Chapter Perfect Prenatal Multivitamin ve New Chapter Prenatal Wholemega balık yağını kullandı. Multivitamin in içeriğinde folik asit de var ve tavsiye edilen dozda kullanıldığında yeterli oluyor.

    Tek sorun temin etme problemi. Siz nasıl temin ettiniz? Kolay alabileceğimiz yöntem var mı?

    Paylaşımlarınız için teşekkürler,

    Mehmet İmançer

  • aycan
    10:38'de 10 Kasım 2015

    Merhabalar, blogunuzda ki yazilarinizi bir oturusta, bir cirpida okudum. Yer yer gulumsemelerim, yer yer aglamalarim esliginde. Allah, esiniz ve evladiniz ile birlikte guzel bir omur nasip etsin. Eger bir mahsuru yoksa dogum doktorunuz ve hastahane ile ilgili isim bilgisi almam mumkun mudur? Ben maligm melanom hastasi bir kadinim. Ve gebelik donemi icin boyle bir arastirma icerisindeyim. Dogum yazinizda ki ve oncesindeki kontrollerde doktorunuzn tutumndan etkilendim acikcasi(sakinligi ve burdan bile anlasilabilecegi deneyimi). Saglikli gunler dilerim.

    • Anne Tavşan
      10:37'de 12 Kasım 2015

      Merhaba, okuduğunuz ve yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim. Size tüm kalbimle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ben Türkiye’de doğum yapmadım Türkiye’de olan doktoruma da çok güvenirim 10 senelik doktorumdur. Hangisinin iletişim bilgilerini istiyorsunuz? Bana mail atar mısınız rica etsem, oradan iletirim info@annetavsan.com Sevgilerimle❤

Bir Cevap bırakın

%d blogcu bunu beğendi: